вівторок, 20 травня 2014 р.

Травневі свята та Ubuntu

Минули травневі свята. Мабуть для багатьох вони асоціюються із садінням картоплі та іншими сіль,ськогосподарськими роботами. Віднедавна вони в мене тісно повязані із відновленням працездатності Ubuntu... Справа в тому, що наприкінці квітня зазвичай з'являється новий  LTS реліз і десь під час традиційних травневих вихідних я наважуюсь на апгрейд, начитавшись статей про безболісність цього процесу та перевіривши цю інформацію в знайомих сисадмінів. Але майже завжди доводиться реалізовувати план Б - відновлювати непрацездатну систему, попередньо зробивши бакап домашньої директорії чи шукати вирішення проблем пропадання звуку, непрацюючого WiFi, Bluetooth або боротися із численними перевантаженнями системи, перегрівом прцессора чи повільним програванням мультимедіа на доволі потужній дисретній відеокарті. І в кращому випадку день - два тратиться на повернення до нормального працездатного стану.
Щось подібне очікувалось і цього року. Мені навіть цікаво стало - а що не працюватиме цього разу... Всі пакети завантажились, інсталювались та система попросила дозволу перезавантажитись. А значить за кілька хвилин я знатиму відповідь на це запитання :)
На диво, після перезавантаження великих проблем не зауважив - відеодрайвери та WiFi виявились працездатними, система не перезавантажувалась самовільно... От тільки флеш плеєр довелось переставити окремо, щоб переглядати он-лайн відео. Та це несуттєві дрібниці у порівнянні із попередніми роками. Моя віра в Ubuntu знову зросла і я в черговий раз відкинув думку переходу на один із варіантів Gentoo.


UPD. Bluetooth, як потім виявилось, таки не працює. Але це вже інша історія...