пʼятницю, 24 лютого 2012 р.

003... Або розповідь про LQA 01

Ні ні ні. Я не писатиму сьогодні про наступників Бонда із кодовим номером 003. Просто згадаємо події в тестерській спільноті Львова, що відбулись за останні півроку. Як IT-шник уточню, що рахуватиму в десятковій системі.

Почнемо:

000 - Зустріч із Славком Панкратовим та Сашком Орловим, за яку ми щиро вдячні компанії "Softserve"

001 - Testers Talks #1, організовані спільнотою тестерів Львова і компанією "Global Logic"

002 - Testers Talks #2, організовані спільнотою тестерів Львова і компанією "N-ix"

003 - LQA 01, організована спільнотою тестерів Львова і компанією "Lohika"

Ось про подію із номером 003 сьогодні і розповідатиму. Крім цікавих доповідей, це був шанс побачитись із колегами з "Логіки", де я колись працював, та згадати спільні перемоги над Багами. То ж я зареєструвався на конференцію одразу ж після отримання офіційного повідомлення про її проведення. Був приємно здивований, коли через два тижні прийшло повідомлення про те, що кількість учасників досягнула планованих 200 чоловік та подальша реєстрація припинена.





На конференцію прийшов завчасно, забрався на 9 поверх, де мене вже вітав старий друг Олег Томашевський, який і займався організацією. Мені видали бейжик, на звороті якого я побачив число 003 та в черговий раз задумався про випадковість випадкових чисел...


Той самий бейдж


Поступово конференц-зал заповнювався тестерами. Як потім виявилось, були тут і розробники та й ПМи завітали.

5 хвилин до старту - остання нарада
17.15 - усі зібрались, зараз почнеться...
 


Конференція розпочалась із привітального слова Олега. Далі Влад Янович коротко розповів про Львівську спільноту тестерів, її завдання, роботу. Відчувалось, що Влад хвилюється - адже в залі сиділо більше 200 чоловік.

Олег вітає тестерів та розпочинає конференцію
Влад розповідає про роботу testers.lviv.ua


Першою виступала Таня Свірідова. Як досвідчений лектор, вона бездоганно підготувала доповідь, почала цікаву розповідь про процеси тестування. Але тестерська спільнота немов би замерзла під час недавніх 20-градусних морозів. Зал мовчав, не дивлячись на Таніні намагання їх розговорити.

Таня розповідає про процеси


Другим виступав Андрій Рущак. Видно було, що він небагацько має досвіду виступів на конференціях - помітно хвилювався. До того ж йому заважали технічні засоби - шнур від мікрофону вперто запутувався за ногу. Але Олег, як справжній модератор конференції, прийшов на допомогу Андрію і змінив традиційний мікрофон на бездротовий. Справи пішли краще. За якісь півгодини йому вдалось зробити неможливе - тестери відтанули, почали відповідати на запитання, коментувати почуте, виражати свої почуття у вигляді дружного реготу. Нарешті я зрозумів, що знаходжусь саме на тестерській конференції.

Андрій швиденько домальовує "коника"...
... та доповідає
 

Андрій розповів про свій досвід переходу від Waterfall до Agile - яким речам йому довелось при цьому навчитись, які скіли прокачати та які підводні камені обійти. Не можу не згадати культовий малюнок "коника", який розвеселив усіх тестерів, та несподіваний висновок - Чак Норіс як тестер видохся і його пора замінити новим героєм. Яким - дивіться нижче.
Саме цей "коник" розтопив лід у тестерських серцях

Чак застарів - у тестерів тепер нові герої
Coffee break


Далі була коротка перерва на каву, під час якої тестери  розмерзлись остаточно, обговорили останні новини із друзями та з новими силами стали слухати нового доповідача - Андрія Дзиню. Під час перерви Андрій ретельно готувався до доповіді, адже всі знають, що автоматизація потребує підготовки :) На відміну від попередніх доповідачів, Андрій показав чудове володіння великою кількістю інструментів - ноутбуком, двома мікрофонами, мобільним телефоном та фліпчартом. Він також виявився найактивнішою особою, що освітлювала конференцію в Twitteri.

Андрій Дзиня готується до доповіді: мікрофон, проектор, ноутбук, мобільний та фліпчарт готові.
В процесі доповіді
Розповідав Андрій про написання автотестів для популярної мобільної платформи Android. Доповідь доповнювалась живою демонстрацією цього процесу.

Наступним був Євген Барахтян, який розповів тро те, як можна економити тестеру на безоплатних засобах тестування. Він провів порівняння можливостей платних засобів та безоплатних та детально розповів про ті інструменти, якими він користується на практиці. Доповідь викликала багато запитань та жваве обговорення, яке не зупинилось навіть із початком другої перерви на каву.

Євген Барахтян ділиться досвідом використання безоплатного програмного забезпечення для тестування


Останнім виступав Олесь Сегеда. Не дивлячись на пізній час, тестери дослухали доповідь до кінця, задавали питання, уточнювали інформацію. Ще б пак - під кінець доповіді Олесь обіцяв розповісти про те, як правильно підбирати паролі ;)

Web security у викладенні Олеся Сегеди

Свою обіцянку він дотримав :).

Після цього розпочалась найбільша інтрига конференції - роздача слонів. Слонами були дві безкоштовні путівки на конференцію SQA DAYS # 11, що проходитиме цього разу в Києві. За путівки щиро вдячні оргкомітету SQA DAYS # 11 та особисто Владиславу Орликову.

Саме під час цього дійства я дізнався, навіщо бейжики пронумеровані. Для вибору щасливців, які відвідають SQA Days задарма, Олег Томашевський підготував генератор випадкових чисел. Математична освіта його не підвела - генератор спрацював правильно і обидві бонусні путівки дістались кращим представницям тестерської спільноти Львова. На цій оптимістичній ноті перша конференція завершилась. Подякуємо компанії "Lohika" за відмінну організацію та готуймося до наступних конференцій і чергових Testers Talks у Львові...

P.S. Ось тут вже доступне відео!!! Приємного перегляду!!! 


  Ці чарівні дівчата поїдуть на SQA DAYS 11

5 коментарів:

  1. Спасибо за отзыв, рад, что у вас получилось.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Да не за что - читайте на здоровье :)
      Где-то через недельку будет готово видео.

      Видалити
  2. Спасибо всем. Встреча удалась на славу! Ждем видео.

    ВідповістиВидалити
  3. Видео наконец-то доступно, первая публикация между прочим :) http://www.youtube.com/user/TestersLvivUA

    В понедельник будет пост с презентациями на Testers.Lviv.UA.

    ВідповістиВидалити