четвер, 20 жовтня 2011 р.

Не любите писати тест плани? Читайте цей пост!

Признайся чесно, шановний читачу, чи любиш ти писати тест плани? Не вірю - ніхто не любить :)

Є шанс зробити цю нудну роботу веселішою? Звичайно - читай далі...
Ти питаєш мене, чому я запитав тебе про тест плани? Тому, що саме зараз я цим займаюся. Що ж відбувається із тест планом після його написання? Звичайно його хтось рецензує (чи робить рев'ю, як люблять говорити айтішники). Далі він коректується, використовується як дороговказ при розробці тест кейсів, які за звичай зберігаються потім десь у електронній пам'яті систем управління тестуванням. Після цього про тест план успішно забувають. А скільки часу було потрачено на його героїчне написання! В мене за звичай цей процес займає десь близько тижня. Ти запитаєш чому так довго? Ну так треба помізкувати, знайти хороші фрази для солідного документу, перевірити граматику і т.д. і т.п. Потім його раз десять перечитується, щоб бува чого не пропустити, не зганьбитись перед замовником.

А що буде, коли тебе PM попросить зробити тест план за годину? Ну дуже йому треба - замовник підганяє. Напишеш? Звичайно, куди ж ти дінешся? Напишеш на листочку, які області будеш тестувати, які види тестування застосуєш та прикинеш як це можна реалізувати. Ось тест план і готовий. Можна по ньому написати специфікацію тест кейсів? Звичайно, далі так і зробиш. Економія часу разюча, а результат майже то й самий. Тільки в  папку підшити нічого - один листочок якось не солідно виглядає :)

А от у Гуглі подумали та й виділили на написання тест плану 30 хвилин - не більше. Замало? Тоді цей час обмежили до 10 хвилин. Не вірите - читайте, про це вже давно Віттакер писав.

А зекономлений на написанні тест планів час використали на написання інструменту автоматизації тест планів (ну як я загнув у цьому реченні ;) ). Зробили та у найкращих традиціях фірми віддали користувачам на бета тестування. Читай тут та заходь сюди подивитись. Вийшов красивий графічний інструмент - test analytics.



Я вже подивився на нього, але на практиці ще не застосував. Не те, щоб 10 хвилин не знайшов - якось не хотів виставляти на загальний огляд тест план аплікації мого замовника. Не коректно якось виходить. Тому вирішив придумати собі проект та скласти для нього тест план у стилі Гугла.
От зараз придумаю, протестую новий інструмент від Гугла та опишу вам свої враження в наступних постах...

1 коментар: